top of page

LASERSKO LIJEČENJE PROŠIRENIH VENA

"Laserskom preciznošću do bržeg oporavka!"

Osjećate nelagodu, peckanje ili bol u nogama? Možda se suočavate s proširenim ili varikoznim venama. Varikozne vene su često neugodno i bolno stanje koje se javlja kada vene postanu  proširene, vijugave ili isprepletene . Simptomi mogu uključivati ​​bol , osjećaj težine u nogama, pulsiranje, peckanje, i mnoge druge tegobe. Također, mogu biti asimptomatske, ali i pružati estetsko nezadovoljstvo zbog svojeg ružnog izgleda ili promjene boje kože.

Na našoj web stranici o laserskom liječenju proširenih vena, pružamo vam sveobuhvatne informacije o varikoznim venama kako biste bolje razumjeli svoje stanje. Upoznat ćete se s uzrocima, različitim vrstama i njihovim simptomima. Također ćemo vam objasniti važnost pravovremenog liječenja proširenih vena kako biste se mogli adekvatno brinuti o svom zdravlju.

Razumijevanje ovog stanja ključno je za donošenje informirane odluke o liječenju. Naša poliklinika specijalizirana je za lasersko liječenje varikoznih vena, jednu od najnaprednijih i najučinkovitijih metoda za uklanjanje proširenih vena. Naš tim stručnjaka koristi najnoviju lasersku tehnologiju kako bi vam pružio siguran, precizan i minimalno invazivan tretman.

Dobrodošli u naš Centar za Lasersko Liječenje Proširenih Vena

Što su proširene vene:

Proširene vene su uobičajeno medicinsko stanje koje se javlja kada vene postanu proširene, uvijene ili isprepletene. Vene su krvne žile koje prenose krv iz različitih dijelova tijela natrag prema srcu. Do proširenja dolazi zbog nakupljanja krvi u venama usred nedostatnog djelovanja venskih zalistaka. Venski zalisci sprječavaju povrat i nakupljanje krvi u venama jer djeluju kao ventil koji dopušta kretanje krvi samo u jednom smjeru, u ovom slučaju prema gore odnosno iz nogu prema srcu nasuprot gravitaciji. Kada se ti zalisci prestanu kvalitetno zatvarati (kronična venska insuficijencija), krv se vraća unatrag i gomila se u venama nogu što dovodi do njihvog proširenja.

​​​

Simptomi proširenih vena:

 1. Vidljive promjene na koži: Proširene vene su često vidljive ispod kože kao tamne, uvijene ili ispupčene vene. One se često pojavljuju u donjim udovima.

 2. Oticanje nogu: Oteklina, obično na gležnjevima i nogama, može biti posljedica problema s venama.

 3. Bol i osjećaj težine: Osjećaj boli, nelagode ili težine u nogama, osobito nakon dugotrajnog stajanja ili sjedenja, može biti simptom proširenih vena.

 4. Svrbež ili pečenje: Osjećaj svrbeža ili pečenja oko proširenih vena nije rijedak.

 5. Grčevi noću: Ponekad se javljaju grčevi u mišićima nogu tijekom noći, a povezani su s proširenim venama.

 6. Promjene u koži: Koža oko proširenih vena može postati tanja, suha ili sklonija pigmentaciji.

 7. Umor nogu: Osjećaj umora ili nemogućnost stajanja ili hodanja dulje vrijeme bez odmora.

Uzroci proširenih vena:

Proširene vene često su rezultat problema s venama i krvotokom. Glavni uzroci proširenih vena uključuju:

 1. Nasljedna Sklonost: Genetska predispozicija igra ključnu ulogu u razvoju proširenih vena. Ako imate članove obitelji s ovim problemom, povećava se vjerojatnost da ćete ih i sami razviti.

 2. Dob: Starenje može oslabiti vene i ventile koji reguliraju protok krvi. To može uzrokovati proširenje vena.

 3. Spol: Žene su sklonije razvoju proširenih vena nego muškarci. Hormonalne promjene tijekom trudnoće, menstruacije i menopauze mogu povećati rizik kod žena.

 4. Trudnoća: Tijekom trudnoće, povećan pritisak na donjim udovima i hormonalne promjene mogu uzrokovati proširene vene.

 5. Sjedenje i stajanje: Dugotrajno sjedenje ili stajanje može otežati protok krvi kroz vene, povećavajući rizik od proširenih vena.

 6. Pretilost: Višak tjelesne mase može staviti dodatan pritisak na vene, što ih čini osjetljivijim na proširenje.

 7. Povrede i operacije: Prethodne povrede ili kirurški zahvati u području donjih udova mogu oštetiti vene i povećati rizik od proširenih vena.

 8. Pušenje: Pušenje može utjecati na cirkulaciju i oštetiti stijenke krvnih žila, što može povećati rizik od proširenih vena.

 9. Visoki krvni tlak: Visoki krvni tlak može oštetiti vene i ventile te povećati rizik od proširenih vena.

Važnost pravovremenog liječenja proširenih vena:

Pravovremeno liječenje proširenih vena iznimno je važno iz više razloga:

 1. Prevencija komplikacija: Pravovremeno liječenje može spriječiti ili smanjiti rizik od komplikacija proširenih vena, kao što su venski čirevi, tromboflebitis (upaljene vene s krvnim ugrušcima) ili teža stanja poput duboke venske tromboze.

 2. Bolja kvaliteta života: Liječenje može ublažiti simptome proširenih vena, uključujući bol, oticanje, grčeve i osjećaj težine u nogama. To znači bolju kvalitetu života i veću udobnost.

 3. Sprečavanje napredovanja: Proširene vene imaju tendenciju napredovati ako se ne liječe. Pravovremena intervencija može usporiti ili zaustaviti taj proces.

 4. Estetski aspekt: Proširene vene često narušavaju izgled nogu. Liječenje može poboljšati estetski izgled, što je osobito važno za mnoge ljude.

 5. Poboljšanje cirkulacije: Liječenjem proširenih vena poboljšava se cirkulacija krvi u donjim udovima, smanjuje se rizik od otvorenih rana (venskih ulkusa) i sprečava se daljnje oštećenje vena.

 6. Smanjenje rizika od ponovnog pojavljivanja: Pravilno liječenje i promjene u načinu života mogu smanjiti rizik od ponovnog razvoja proširenih vena nakon liječenja.

O VARIKOZNIM VENAMA

Lasersko liječenje proširenih vena, poznato i kao endovenska laserska ablacija (EVLA), je minimalno invazivna metoda koja se koristi za tretiranje proširenih vena, posebno većih površinskih vena. Ovaj postupak obično uključuje sljedeće korake:

 1. Pregled i dijagnoza: Prije početka postupka, vaskularni kirurg će izvršiti detaljan pregled nogu kako bi se utvrdila prisutnost proširenih vena i njihova ozbiljnost. Osim fizičkog pregleda, možda će se izvršiti i ultrazvučni pregled (color doppler UZV) kako bi se precizno odredile vene koje zahtijevaju tretman.

 2. Priprema Pacijenta: Pacijent će biti postavljen na stol za tretman, a kirurg će primijeniti lokalnu anesteziju na područje gdje će se izvoditi postupak da se spriječi bol tijekom zahvata.

 3. Uvođenje Laserske Sonde: Nakon anestezije, kirurg će napraviti mali rez u koži kako bi uveo lasersku sondu. Laserska sonda je tanko vlakno koja emitira svjetlost visoke energije. U našoj poliklinici lasersko liječenje izvodimo s ELVeS® Radial® 2ring Pro fiber laserskim vlaknom, jednim od najnaprednijih i najkvalitetnijih vlakna za izvođenje ovog postupka.

 4. Laserska ablacija: Kada je sonda postavljena unutar proširene vene, laserska svjetlost se usmjerava prema stijenkama vene i proizvodi toplinu koja uzrokuje zatvaranje proširene vene, što će s vremenom rezultirati njenim nestankom. Postupak se obično izvodi pod kontrolom ultrazvuka kako bi se precizno usmjerila svjetlost i osigurala učinkovita obrada.

 5. Završetak postupka: Nakon što je lasersko liječenje završeno, kirurg će ukloniti lasersku sondu i zatvoriti rez. Obično se primjenjuje kompresijski zavoj ili čarapa kako bi se poticala cirkulacija krvi i smanjila natečenost.

 6. Oporavak: Pacijent može napustiti polikliniku istog dana. Preporučuje se izbjegavanje napornih aktivnosti i duljeg stajanja u narednim danima kako bi se osiguralo uspješno zacjeljivanje i smanjenje natečenosti.

 7. Rezultati: Rezultati laserskog liječenja proširenih vena mogu biti vidljivi nakon nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Pacijenti obično primjećuju smanjenje simptoma proširenih vena, uključujući bol, oticanje i umor u nogama.

Postupak laserskog liječenja proširenih vena:

Kako izgleda procedura - video link

PREDNOSTI LASERSKOG LIJEČENJA

Preciznost

Laserska tehnologija omogućuje kirurgu precizno ciljanje i zatvaranje varikoznih vena, što rezultira boljim kontrolama nad postupkom i osigurava maksimalnu učinkovitost.

Minimalna invazivnost

Lasersko liječenje je minimalno invazivna procedura koja se izvodi ambulantno. Nema potrebe za rezanjem dubokih tkiva ili otvorenim operativnim zahvatom, što rezultira manje traumatičnim iskustvom za pacijenta.

Manji rizik od komplikacija

Lasersko liječenje proširenih vena smanjuje rizik od komplikacija koje se mogu javiti kod tradicionalnih kirurških zahvata, poput infekcija, oštećenja okolnih tkiva ili stvaranja ožiljaka.

Brži oporavak

Pacijenti koji se podvrgnu laserskom liječenju obično imaju brži oporavak u usporedbi s tradicionalnim metodama. Manja trauma tkiva tijekom laserskog zahvata smanjuje bol, oticanje i vrijeme oporavka.

Manje krvarenje

Laserska tehnologija omogućuje precizno zatvaranje, bez uzrokovanja značajnog krvarenja. To rezultira manje krvavim postupkom i bržim oporavkom.

Izvanbolnički postupak

Laserska operacija izvodi se ambulantno, što znači da pacijent ne mora ostati u bolnici. To smanjuje troškove hospitalizacije i omogućuje pacijentima da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima brže.

NAŠI STRUČNJACI

TKO SU NAŠI STRUČNJACI?

Naš vrhunski stručnjak, dr. Padelin, ima bogato iskustvo iz područja vaskularne kirurgije, a uz njegovo veliko znanje krasi ga i predivan pristup pacijentu.

Minimalno invazivne zahvate naš dr. Padelin izvodi na BioLitec Leonardo laseru, vrhuncu tehnološkog dostignuća u medicini, koji omogućuje izuzetno precizne i bezbolne minimalno invazivne zahvate.

dr. Davor Padelin

spec. opće kirurgije i subspec. vaskularne kirurgije

Zašto odabrati nas?

Kada je u pitanju lasersko liječenje varikoznih vena, mi smo vaša najbolja opcija. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali odabrati nas za svoju skrb o proširenim venama:

 1. Stručnost i iskustvo: Naš stručni tim ima bogato iskustvo i obrazovanje u području flebologije. Nudimo vrhunsku skrb i rezultate zahvaljujući našem stručnom znanju i dugogodišnjem iskustvu u laserskom liječenju.

 2. Napredna tehnologija: Naša klinika je opremljena najnovijom laserskom tehnologijom koja omogućuje precizne i učinkovite postupke liječenja. Primjenjujemo inovativne metode koje pružaju brze i trajne rezultate.

 3. Individualni pristup: Svaki pacijent je jedinstven, stoga pristupamo svakom slučaju individualno. Naši stručnjaci pažljivo procjenjuju vaše potrebe i pružaju personalizirane planove liječenja koji odgovaraju vašim specifičnim simptomima i stanju.

 4. Sigurnost i udobnost: Vaša sigurnost i udobnost su nam prioritet. Naš tim osigurava da se osjećate ugodno i dobro informirano tijekom cijelog procesa liječenja. Primjenjujemo napredne tehnike za minimalno invazivne zahvate kako bismo smanjili nelagodu i omogućili brz oporavak.

 5. Empatična skrb: Razumijemo da je suočavanje s problemima proširenih vena stresno i osjetljivo iskustvo. Naš tim pruža podršku, empatiju i pažljivu skrb tijekom cijelog vašeg putovanja liječenja. Naš cilj je da se osjećate sigurno, podržano i saslušano.

Odaberite nas kao svoje pouzdano odredište za lasersko liječenje proširenih vena. Povjerite svoje zdravlje našem stručnom timu i doživite vrhunsku skrb koja će vam donijeti olakšanje i poboljšati kvalitetu života.

bottom of page