top of page

UROLOGIJA

"Stručna urološka skrb: pouzdano liječenje za vaše zdravlje mokraćnog sustava"

Urologija je grana medicine koja se bavi urinarnim traktom kod muškaraca i žena, kao i muškim reproduktivnim sustavom. Urološki simptomi i stanja mogu utjecati na ljude svih dobi, a mogu varirati od manjih neugodnosti do ozbiljnih stanja opasnih po život.

 

U našoj urološkoj ordinaciji posvećeni smo pružanju najkvalitetnije skrbi pacijentima koji imaju urološke simptome ili stanja. Naš tim visokokvalificiranih urologa predan je tome da ostane u tijeku s najnovijim dostignućima u urološkoj skrbi. Koristimo najsuvremeniju tehnologiju i tehnike za dijagnosticiranje i liječenje širokog spektra uroloških stanja.

 

Naš tim ima pristup skrbi usmjeren na pacijenta koji uzima u obzir njegove jedinstvene potrebe, ciljeve i sklonosti. Razumijemo da urološka stanja mogu biti osjetljiva i ponekad neugodna tema za pacijente, zbog čega nastojimo stvoriti ugodno okruženje u našoj poliklinici.

 

Bilo da imate simptome kao što su bolno mokrenje, učestalo mokrenje, krv u mokraći ili druge urološke probleme, naš tim je tu da vam pomogne. Predani smo pružanju najkvalitetnije skrbi našim pacijentima, koristeći najnovije dostupne mogućnosti dijagnostike i liječenja.

Dobro došli u našu kliniku, najbolje mjesto u gradu za sve vaše urološke probleme.

ČESTI UROLOŠKI SIMPTOMI

Urološki simptomi su sve promjene u vašem mokraćnom sustavu koje mogu ukazivati ​​na problem ili osnovno stanje. Ovi simptomi mogu varirati od blagih do teških i često mogu utjecati na vaše dnevne aktivnosti.

 

Neki od najčešćih uroloških simptoma:

 1. Bolno mokrenje: bol ili nelagoda tijekom mokrenja mogu biti znak infekcije urinarnog trakta, kamenaca ili povećane prostate.

 2. Učestalo mokrenje: Potreba za mokrenjem češće nego inače ili osjećaj nagona za mokrenjem čak i kada vam mjehur nije pun, može biti znak infekcije, preaktivnog mjehura ili povećane prostate.

 3. Krv u mokraći: poznata i kao hematurija, krv u mokraći može ukazivati ​​na infekciju, bubrežne kamence ili tumor urotrakta.

 4. Inkontinencija: nehotičan gubitak urina može biti uzrokovan slabim mišićima mjehura ili opstrukcijom u urinarnom traktu.

 5. Erektilna disfunkcija: Poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije mogu biti znak temeljnog urološkog stanja, kao što su problemi s prostatom ili oštećenje živaca.

 6. Bol u testisu: često je posljedica upale, torzije testisa ili tumora.

 7. Fimoza: označava teško ili nemoguće prevlačenje kožice preko glavića penisa.

 

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti liječničku pomoć što je prije moguće. Naš tim urologa može vam pomoći u dijagnosticiranju temeljnog uzroka vaših simptoma i izraditi personalizirani plan liječenja koji će vam pomoći.

UROLOŠKA STANJA

Urološka stanja mogu pogoditi bilo koga, bez obzira na dob ili spol. Ova stanja mogu varirati od uobičajenih i izlječivih do teških i potencijalno opasnih po život.

 

Neka od najčešćih uroloških stanja uključuju:

 • Infekcije mokraćnog sustava (IMS) – to su bakterijske infekcije koje se mogu pojaviti bilo gdje u mokraćnom sustavu i mogu uzrokovati bol, visoku temperaturu, nelagodu i učestalo mokrenje.

 • Bubrežni kamenci – to su tvrde naslage koje se stvaraju u bubrezima i mogu uzrokovati jaku bol i nelagodu dok se kreću urinarnim traktom.

 • Problemi s prostatom - prostata je žlijezda koja se može povećati ili upaliti, uzrokujući probleme s mokrenjem i seksualnom funkcijom. Također, česti su i tumori prostate.

 • Rak mokraćnog mjehura - ovo je vrsta raka koji se razvija u sluznici mokraćnog mjehura i može uzrokovati krv u mokraći, bolno mokrenje i druge simptome.

 • Erektilna disfunkcija - ovo je stanje u kojem muškarac ne može postići ili održati erekciju, što otežava ili onemogućuje seksualnu aktivnost.

 

Naš tim urologa ima bogato iskustvo u dijagnostici i liječenju uroloških stanja. Koristimo napredne dijagnostičke testove i slike kako bismo utvrdili uzrok vaših simptoma i preporučili najučinkovitije dostupne opcije liječenja.

DIJAGNOSTIKA

Ultrazvuk je sigurna, neinvazivna dijagnostička slikovna tehnika koja se naširoko koristi u urologiji za pomoć pri dijagnosticiranju i praćenju raznih uroloških stanja. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slika unutarnjih organa i tkiva, omogućujući urolozima da vide strukturu i funkciju urinarnog trakta i muškog reproduktivnog sustava.

 

U urologiji se ultrazvuk koristi u niz dijagnostičkih svrha, uključujući:

 • Dijagnosticiranje stanja mokraćnog mjehura: Ultrazvuk se može koristiti za dijagnosticiranje stanja mokraćnog mjehura kao što su kamenci u mokraćnom mjehuru ili tumori vizualizacijom stijenke mokraćnog mjehura i otkrivanjem bilo kakvih abnormalnosti.

 • Dijagnosticiranje stanja bubrega: Ultrazvuk se može koristiti za dijagnosticiranje stanja bubrega kao što su bubrežni kamenci, hidronefroza, tumori ili ciste vizualizacijom bubrega i otkrivanjem bilo kakvih abnormalnosti.

 • Dijagnosticiranje stanja prostate: Ultrazvuk se može koristiti za dijagnosticiranje stanja prostate kao što je povećanje prostate vizualizacijom prostate i otkrivanjem bilo kakvih abnormalnosti.

 • Ultrazvuk se također koristi za praćenje napredovanja uroloških stanja i za vođenje određenih uroloških postupaka, poput biopsije prostate.

 • Dijagnosticiranje stanja testisa: Ultrazvuk se može koristiti za dijagnosticiranje stanja testisa kao što su tumori, spermatokele, hidrokele ili torzije testisa vizualizacijom testisa i otkrivanjem bilo kakvih abnormalnosti.

 

Jedna od glavnih prednosti ultrazvuka u urologiji je ta što je neinvazivan i ne izlaže pacijente ionizirajućem zračenju. To ga čini sigurnim i učinkovitim dijagnostičkim alatom za pacijente svih dobi, uključujući djecu i trudnice.

 

U našoj urološkoj ordinaciji koristimo najnoviju ultrazvučnu tehnologiju kako bismo našim pacijentima pružili najtočniju i sveobuhvatnu dijagnostičku sliku koja je dostupna. Ako imate urološke simptome ili vam je dijagnosticirana urološka bolest, naš tim stručnjaka može vam pomoći.

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA U UROLOGIJI

URETROSKOPIJA I CISTOSKOPIJA

Uretroskopija i cistoskopija su minimalno invazivne dijagnostičke procedure koje se koriste u urologiji za pregled uretre odnosno mokraćnog mjehura.

 

Uretroskopija se koristi za pregled uretre, koja je cijev koja vodi urin iz mokraćnog mjehura van tijela. Obično se koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su uretralne strikture ili tumori. Tijekom postupka, tanak endoskop se umetne u mokraćnu cijev kroz vrh penisa, a kamera na kraju endoskopa prenosi slike zida uretre na monitor, omogućujući urologu da identificira sve abnormalnosti.

 

Cistoskopija se koristi za pregled mjehura, koji je mišićna vrećica koja pohranjuje urin. Obično se koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su rak mokraćnog mjehura ili kamenci u mokraćnom mjehuru. Tijekom postupka, tanak endoskop umetne se u mokraćni mjehur kroz uretru, a kamera na kraju endoskopa prenosi slike stijenke mokraćnog mjehura na monitor, omogućujući urologu da identificira sve abnormalnosti.

 

I uretroskopija i cistoskopija obično se izvode ambulantno u lokalnoj anesteziji - gelom. Iako se postupci općenito dobro podnose, neki pacijenti nakon postupka mogu osjetiti blagu nelagodu ili privremene urinarne simptome.

 

Uretroskopija i cistoskopija važni su dijagnostički alati u urologiji, omogućujući urolozima vizualni pregled urinarnog trakta u potrazi za bilo kakvim abnormalnostima koje mogu uzrokovati urološke simptome.

OPCIJE LIJEČENJA

U našoj urološkoj ordinaciji nudimo niz mogućnosti liječenja uroloških stanja, uključujući kirurške i nekirurške opcije. Naš cilj je našim pacijentima pružiti najučinkovitije tretmane uz minimaliziranje potencijalnih nuspojava ili komplikacija.

 

Neke od opcija liječenja koje nudimo:

 • Lijekovi: Možemo propisati lijekove za liječenje uroloških stanja kao što su infekcije mokraćnog sustava, uvećana prostata, pretjerano aktivan mokraćni mjehur ili erektilna disfunkcija. Ovi lijekovi mogu pomoći u upravljanju simptomima i spriječiti daljnje komplikacije.

 • Minimalno invazivni postupci: Za stanja kao što su bubrežni kamenci, fimoza ili benigna hiperplazija prostate (BPH), nudimo minimalno invazivne postupke. Ovi se postupci obično izvode ambulantno, a pacijenti se obično brzo oporave.

 • Otvoreni kirurški zahvat: Za složenija urološka stanja možemo preporučiti otvoreni kirurški zahvat. Naš tim ima veliko iskustvo u izvođenju otvorenih operacija i koristi najnovije tehnike kako bi osigurali najbolje moguće rezultate.

 • Promjene načina života: U nekim slučajevima, promjene načina života mogu pomoći u upravljanju ili prevenciji uroloških stanja. Radimo s našim pacijentima na razvoju personaliziranih planova koji mogu uključivati ​​promjene u prehrani, tjelovježbi i drugim čimbenicima načina života.

NAŠI UROLOZI

Dr. Boris Poljak je specijalist urolog s dugogodišnjim iskustvom u liječenju širokog spektra uroloških stanja. Ima profesionalni pristup usmjeren na pacijenta bez obzira na dob ili stanje te je posvećen pomaganju svojim pacijentima da postignu optimalno zdravlje i dobrobit.

 

Kontaktirajte nas već danas i zakažite konzultacije s dr. Poljakom i saznajte kako vam on može pomoći u vašim urološkim potrebama.

dr. Boris Poljak

bottom of page